♕ Nur Ainina


♫ Enjoy ♫




HDU ??
Friday, 4 October 2013 | 17:14 | 0 comments
Hello peeps :)

Fuhhh .. Fuhhh .. Fuhhh . Dah berhabuk blog ni . Rasenya dah lame tak update kan . Maklomlah sekarang ni i busy ckit . Aritu 8-20/9/2013 group i kene wt management kt wad . Seram gak mule-mula tu . Sebab fikir 70% markah mangement tu masuk dalam exam final . Alhamdulillah . Markah memberangsangkan dan In shaa Allah dapat tampung untuk final nanti .

Okay . Back to the story . Korang penah dengar tak HDU @ Haemodylysis center ? Yang mane tempat orang cuci buah pinggang . Haa~ kat sini la tempatnya . Tak faham lagi ? Macam ni . Kalau orang-orang kampung tanye haemodylisis tu ape ? Haemodylisis tu yang mana ada 2 saluran dimasukkan dalam badan kita . 1 saluran untuk keluarkan bende yang tak perlu dalam badan kita dan 1 lagi saluran ialah untuk masukkan air yang bersih dalam badan kita lepas dicuci menggunakan mesin melalui  buah pinggang palsu . Haaa ! Simple right ! Ade faham ?


Haa~ see! yang i pegang tu la buah pinggang palsu

Botol yang banyak-banyak kt belakang tu sume buah pinggang palsu . Botol ni boleh digunakan sebanyak 12kali je . Then tukar botol baru .


Okay . Sekarang i nak bagi tips ckit lah untuk jaga buah pinggang . Yang mane i harap tips ni boleh la bantu kita untuk prevent dari terkena sakit buah pinggang.

** Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

** Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

** Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

** Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

** Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

***MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT***

old post / new post